Romantiline draama “Julie ja Julia”: kui tervislikud on selles filmis valmistatud toidud?

Tõsielul põhinevas draamas “Julie ja Julia” kokkavad üksteise võidu kuulus telekokk Julia Child ja toidublogija Julie Powell. Et see Meryl Streepile Oscari-nominatsiooni ja parima naisnäitleja Kuldgloobuse toonud romantiline linateos jõudis TVPlay Premiumisse, uurisime personaaltreenerilt ja kulturistilt Kristjan-Johannes Konsapilt, kas filmis valmistatud road on ikka piisavalt tervislikud, et neid keset rannahooaega ka ise kodus teha. 

 

Tomati bruschetta

See Lõuna-Euroopas armastatud snäkk on kahtlemata tervislik valik. Sai, tomatid, küüslauk, basiilik, oliiviõli – puhtad ja värsked koostisosad annavad maitseelamuse ka liigsete kaloriteta. Kõige rammusam koostisosa on oliiviõli, aga selle kasulikud omadused on palju tähtsamad. Ühe viilu kaloraaž jääb kuhugi 100kcal juurde.

 

Sole Meunière

Lestaliste seltsi kuuluv kala merikeel on puhtal kujul väga hea toiduaine, kõigest 77 kcal ja 1,5g rasva 100 g kohta. Antud roa puhul paisutab kaloraaži üles praadimisel kasutatav õli- ja võikogus. Maitse peaks seega hea olema, sest nagu kokad ütlevad: „Või toob kliendid restorani tagasi“.

Serveeringu kohta annab kalaroog ca 550kcal ja pea 40g rasva, aga võib piirduda ka ühe fileetükiga, mis tõmbab kaloraaži poole väiksemaks. Lisaks võiks süüa midagi värsket. Üldiselt tundub üpris kiiresti ja lihtsalt valmistatav roog, millega peaks hakkama saama ka see, kes enamiku ajast spordisaalis veedab. Aeg-ajalt võiks sellega end premeerida küll.

 

Kanarinnak seenekastmega

Kanafilee ei ole ühelegi sportlasele võõras. See on niivõrd keskne toiduaine, et kehakultuuris peaks olema eraldi õppeaine „100 viisi, kuidas kana maitsvaks teha“. Puhtal kujul on see väga hea toiduaine, aga tüütab kiiresti ära. Kuigi retseptis on veidi jahu, võid ja vahukoort, ei tohiks selle roa kaloraaž väga suur olla. Seente, sibula ja muu taimse kaloreid ei pea lugema. 300-grammise serveeringu kohta annab see umbes 400kcal, aga naisterahvale piisaks ka 100-150-grammisest lihatükist. Juurde võiks taaskord süüa midagi „rohelist“ ja ka veidi süsivesikuid ei teeks paha.

 

Bavaaria vaarikakreem

See ilmselt igapäevaselt kellegi menüüsse ei kuulu. Seetõttu on ka raske hinnata, kui palju kaloreid see sisaldab või kui hästi kõhtu täidab. Põhiline koostisosa on 500g vaarikaid, mistõttu ei saa see väga ebatervislik olla. Tundub üpris õhuline magustoit, mis peaks seetõttu serveeringu kohta mõõdukalt kaloreid andma suhkrust ja vahukoorest hoolimata. Kõike võib süüa, kui see igapäevaseks harjumuseks ei saa.

 

Burgundia veiselihapada ehk beef Bourguignon

Kui pikk hautamisaeg miinusena kõrvale jätta, siis toitvuselt on see korralik tugev kõhutäis. Poolteist kilo liha nelja peale jagades annab umbes 60g rasva sööja kohta, mis on naisterahva terve päeva norm ja rohkem kui McDonalds´i eines! Muidugi on antud roog kvaliteetsem. Sama kogus annab ka umbes 70g valku, naisterahvale oleks ühel toidukorral piisav ka sellest kolmandik. Rasva hulga vähendamiseks on võimalik valida rasvatu veisefilee või taaskord serveeringu suurust vähendada. Täisväärtuslik õhtusöök võiks sisaldada nii valguallikat, vähemalt 100g köögi- või juurvilja kui ka süsivesikuid. Jõululaual või muu tähtpäeva puhul prooviksin seda aga küll.

 

Menukat draamakomöödiat “Julie ja Julia“ näed reklaamivabas voogedastusteenuses TVPlay Premium. TVPlay Premiumis näed enam kui 600 filmi ja sarja HD-kvaliteedis, reklaamivabalt ja eestikeelse tõlkega. Liitu ja vaata esimene kuu tasuta!