MxoN ehk Rahvuste motokross – kõikide krossifännide püha üritus

Aivo Rebane, TVPlay Sports

Olemegi jõudnud sinnamaale, et ees ootab aasta tähtsaim võistlus, Rahvuste Motokross. 3 parimat meest igast riigist suruvad seekord tahaplaanile oma isiklikud ambitsioonid ning võitlevad riigi ja rahvuse au eest.

Meie väike Eesti, mis riigina on tibatilluke võrreldes meie konkurentidega, on motokrossi mõõtkavas niiöelda G7 hulka kuuluv või siis kehvemal päeval täpselt äärekese peal. Läbi aegade oleme peaaegu paar korda poodiumil olnud. Mida see tähendab inimesele, kelle teabevoos on ainult AK spordiuudised? See on põhimõtteliselt sama, kui näiteks Kalevi kossumeeskond mängiks NBA play off´is.
See on suur saavutus väikeselt riigilt ja nüüd vaatame, mida toob eelolev hollandlaste korraldatud Asseni MxoN (Motocross of Nations).

Meie meeskond on sel aastal Tanel Leok (Husqvarna) MXGP klassis, Harri Kullas (Honda) Open ja Priit Rätsep (Honda) MX2 klassis. Sõitjad ei vaja krossifännile pikemat tutvustamist. Tanel teeb MxoN kaasa 19. korda. See on maailmarekord, mida tõenäoliselt keegi ei purusta. Tanel on alati olnud Rahvuste krossil motiveeritud, seekord on väikene küsimärk tema põlv, mis sai mõnda aega tagasi viga. Loodame väga, et ta on piisavalt taastunud.

MX2 klass on Priit Rätsepale, värskele Eesti Meistrile selles masinaklassis, tegelikult suur väljakutse. Esiteks peab ta niiöelda kodus tuunitud rattaga startima ja sõitma tehasepillide vastu. Start MxoN’il on oluline ja loodame väga, et see tsikkel on hästi tööle saadud ning ka eeldatavalt väga rasketes oludes lõpuni tuleb. See on olukord, milleks tavatiimil on valmistuda väga keeruline!

Open klassi Harri Kullas on üks kõige positiivsema suhtumisega inimesi krossimaailmas üldse. Alati särav värske Briti Meister Open masinaklassis on hea startija, hea MxoN sõitja ja ei hirmuta teda ka eesolev tõenäoline mudaparaad (ilmateade ei näita Assenisse mitte ainult vihma, vaid päris korralikku uputust).
Mis kohta prognoosime oma tiimile? Kirjutan sellest kõige lõpus. Kuid ma usun, et me võidame Lätit!

Holland
Suurfavoriidiks on kahtlemata Holland ise. Calvin Vlaanderen (Honda) MX2, Jeffrey Herlings (KTM) MXGP ning Glenn Coldenhoff(KTM) Open on kõik meeletult kiired ja nagu viimased etapid näitasid, hoolimata kõigest ka meeletult tugevad viimaste meetriteni.
Lisaks toimub võistlus nende mängumaal, sõna otseses mõttes liivakastis.

USA
Alati on kõneaineks Team USA: Zach Osborne (Husqvarna) Open, Jason Anderson (Husqvarna) MXGP ja Justin Cooper (Yamaha) MX2. Kõik on kõvad võitlejad, kiired õppijad. See on tugev ja ühtlane tiim, mida ei tasu alahinnata, kuid ka mitte ülehinnata.

Belgia
Põnevamaid hetki loodan hoopis tegelikult Belgialt ja Itaalialt. Esmalt belglased: Jago Geerts (Yamaha)MX2, Jeremy van Horebeek (Honda) MXGP ja Kevin Strijbos (Yamaha) Open. Nii Jago kui Jeremy on teinud hea GP hooaja, näidanud head kiirust ning jõudu. Strijbos veteranina on olnud tagaplaanil, kuid Rahvuste krossiks on ta kasutuses Wilvo Yamaha ettevalmistatud tsikkel, mis tähendab, et Kevinil on tehasetiimi tasemel sõiduriist. Sõitjale, kes enamust karjäärist veetnud tehasetiimides, on see väga oluline lisa. Kuna ta on tõenäoliselt karjääri lõpetamas, siis tahab ta seda teha hästi ning kui ta leiab endas seda parimate päevade liivaraja Strijbost, siis hoidke alt. Tuleb tulevärki!

Itaalia
Itaallased on küll ilma Cairolita, kuid on kaks väga head startijat Open ja MXGP tsiklitega ehk siis Ivo Monticelli ( KTM) ning Alessandro Lupino (Kawasaki), kes lisaks sellele on väga kiired ka rasketes oludes. See on tiim kellest ei saa kõrvale vaadata. MX2 klassi Alberto Foratol (Husqvarna) jätkub kiirust samuti. Tema puhul on suurim küsimärk start. Hiiglasekasvu nooruki jaoks on isegi tehasetoetusega tiimil raske leida piisavalt hobujõude MX2 klassis. Kuid õnnestumise korral on hea tulemuse potentsiaal olemas.

Prantsusmaa
Eelmise aasta tiitlikaitsjad prantslased on veidi õnnetus seisus. Romain Febrve (Yamaha) vigastas end. Üks musketär väljas ja tema asemele tuli Jordi Tixier (KTM), kes pole halb, aga samas ei midagi erilist. Nagu sellest veel vähe, „vigastas“ Prantsuse fõderatsioon end Red Bulliga vaidlemises ning jäi ilma Tom Viallest ( KTM). Tõsi, asendusmees Maxime Renaux (Yamaha) pole palju halvem, kuid hea startija Vialle oleks ehk olnud veidi parem lahendus.  Kastanite tulest toomist või siis tegelikult ilmaprognoosidele toetudes, konnade ujutamistjuhatab kaptenina Gautier Paulin (Yamaha).

Šveits
Üks eeldatavalt tugevamaid tiime oli esmase nimekirja järgi ka Šveits. Algne koosseis oli 2019 hooaja MXGP üldarvestuse 2. koha mees Jeremy Seewer( Yamaha) MXGP, Arnaud Tonus(Yamaha) Open ja Valentin Guillod(Honda)MX2. Seeoleks oleks olnud väga kõva tiim, kellel oleks vaja vaid veidikene eneseületust Guillodilt, kes tõenäoliselt võib ka seda suuta.  Tonus suutis aga viimasel Hiina GP etapil end vigastada. Valentin Guillod asendab teda Open klassis ja tema asemel MX2 tuli Cyril Scheiwiller, kes suure tõenäosusega ei üllata Asseni liivas märkimisväärselt kedagi. Paistab paraku nii, et poodiumi ihalejatest sai A finaali ihaldajate tiim.

Läti
Lätlased on väljas tiimiga Pauls Jonass, Tom Macuks ja Davis Ivanovs. Kõik Eesti krossisõpradele tuntud nimed. Me peame neid võitma. Ka see on uhke saavutus! Kokkuvõtteks: arvestades eelolevat ilmaprognoosi, mis lubab pühapäevaks kohutavat hulka sademeid, siis tõenäoliselt ei näe me kiirema tiimi võitu, vaid pigem kõige õnnelikuma tiimi võitu. Need võivad olla muidugi üks ja seesama ning just seda me pühapäevast ootame!

Rahvuste krossi näed otseülekandes pühapäeval, 29. septembril 14.00-18.00 TVPlay Sports+ kanalil või veebis: tvplaypremium.ee/live