9 metalset fakti ulmemärulite saaga “Terminaator” kohta

Juba 1. novembril esilinastub “Terminaatori” filmisaaga kuues osa alapealkirjaga “Sünge saatus”. Et reklaamivabas voogedastuskeskkonnas TVPlay Premium on olemas kaks varasemat taiest sellest küberpungilikust filmisarjast alapealkirjadega “Masinate mäss”  ja “Lunastus” , siis otsisime välja 9 metalset fakti kaadri tagant.

 

  • Kõik sai alguse õudusunenäost. “Terminaatori” tegelaskuju looja ning kolme esimese filmi režissöör James Cameron oli 1981. aastal saanud valmis oma debüütfilmi “Piraaja 2: Kudemine” ning oli just Roomas selles väikese eelarvega õudusfilmi esilinastusel, kui nägi hirmsast unenägu “metalsest surmakujust, astumas välja leekidest”. Nagu ta kord ütles, on “õudusunenäod äriline vara” ning nii “Terminaatoriga” läkski: kiiresti valmis stsenaarium robotmõrvarist, kes või õigemini mis saadetakse ajas tagasi tapma naist, kelle pojast peaks saama inimkonna päästja.

 

  • Cameron müüs esimese “Terminaatori” stsenaariumi 1 dollari eest. Cameron elas tol ajal ajal autos ning selle asemel, et müüa skript korraliku summa eest mõnele stuudiole, tegi ta diili produtsent Gale Anne Hurdiga: stsenaarium on dollari eest sinu, kui mina olen filmi režissöör ja saan seda teha oma visiooni kohaselt. Risk tasus ära, sest 2019. aastal kuuluvad frantsiisi õigused Põhja-Ameerikas taas Cameronile.

 

  • Stuudio nõudis robotkoera. Filmi levitaja Orion Pictures’i üks soov oli, et peategelane Kyle Rees saaks endale abiliseks küborgkoera. Kahjuks tegelikkuses seda ei juhtunud.

 

  • Stuudio tahtis ka O.J. Simpsonit. Orioni kaasasutaja Mike Medavoy on tunnistanud, et soovitas tungivalt vastuolulise kuulsusega Ameerika jalgpallitähte Terminaatori rolli, kuid Cameron keeldus, kuna Simpson tundus pahalaserolliks olevat liiga heasüdamlik kutt.

 

  • Arnold “Terminaator Schwarzenegger pidi algselt mängima hoopis head peategelast Kyle Reese’i. Piisas vaid aga Cameronil tugeva austerlasega lõunal käia, kui režissöör muutis meelt ja palus tal mängida peapahalast ennast. Asi ei olnud vist siiski mitte Schwarzeneggeri lauakommetes, vaid tema visioonis, kuidas kurikael mudelinumbriga T-800 peaks käituma. Kuigi Arnoldil oli selle kohta palju mõtteid, ei meeldinud talle algul idee, et peaks negatiivset peategelast ise kehastama, kuna oli just kogenud edu heroilise barbar Conani rolliga. Lõpuks jäi musklimees siiski nõusse. Lõuna lõppes Schwarzeneggerile veelgi hullemini, kuna Cameron avastas, et oli oma rahakoti maha unustanud ega saanud ise restoraniarvet maksta.

 

  • Stingile pakuti 350 000 dollarit Kyle Reese’i rolli eest. Tollal mängis tulevane superstaar alles basskitarri ning kirjutas laule bändile “The Police”. Rolli kaalutati teise muusikuna ka Bruce Springsteeni, samuti Matt Dillonit, Kurt Russelli, Tommy Lee Jonesi, Mickey Rourke’i, Michael O’Keefe’i, Scott Glenni, Treat Williamsit, Christopher Reeve’i, Mel Gibsonit ja isegi Bruce Willist. Lõpuks läks roll Michael Biehnile vaatamata sellele, et ta valmistas prooviesinemisel filmitegijatele oma lõunaosariikide aktsendiga kerge pettumuse. Aktsent tuli aga sellest, et tahtis saada rolli etenduses “Kass tulisel plekk-katusel”, aga see jäigi kättesaamatuks unistuseks.

 

  • Terminaator tahtis muuta oma kuulsat lauset “I’ll be back”. Schwarzenegger arvas, et tal on probleeme “I’ll” korrektse hääldamisega ja küsis režissöörilt, kas ta võib öelda selle asemele “I will be back”, arvates, et küborgil ei sobi end lühivormides väljendada. Cameron tulistas tagasi: “Mina ei õpeta sind näitlema, nii et ära sina õpeta mind kirjutama!”

 

  • Schwarzeneggeril on esimeses filmis ainult 58 sõna. Päriselt ütleb Terminaator rohkem kui 17 lauset, ent kuid ühes neist kostab üle küborgi politseiniku, teises aga Sarah Connori ema hääl.

 

  • Poolas esilinastus film pealkirjaga “Elektrooniline mõrvar”. Asi on selles, et poolakeelne sõna “terminaator” tähendab vabatõlkes pigem õpipoissi, mis ei olnud asja tuum, mida James Cameron ja teised tahtsid filmiga edasi anda. Kui film võitis Poolas kuulsust, kandsid esimese “Terminaatori” järjefilmid juba originaalpealkirja.